Sibirya Kedisi Özellikleri ve Bakımı

8 Temmuz 2020
Sibirya Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sibirya Kedisi, hareketli bir yapıda olması sebebiyle enerjisi çok fazla olan kediler arasında yer almaktadır. Adını aldığı Sibirya'da ortaya çıkması sebebiyle kürk yapısının o bölgenin soğuklarına dayanıklı olması kaçınılmaz bir özellik olarak bu kedinin en bilindik özelliğidir. Ayrıca diğer ırklar sudan korkarken bu kedi yüzme konusunda en iyi yüzücülere taş çıkartıyor. Bilinen ortaya çıkma tarihi M.S.1000 yılına kadar dayanıyor. Bu sebeple kedi cinsleri arasında en eski ırklardan biri olduğu bilinmektedir. Çok uzun bir geçmişe dayansada popülerliğini 1884 yılında Amerika’da yapılan bir kedi şovu programında kazanmıştır. Bir kediye göre fazla büyük bir yapıda bulunması Sibirya'nın soğuklarında rahatça yaşamasını sağlamıştır. Kedi severlere ulaşması ise 1900’ lü yıllarda olmuştur. Bu yıllarda ırk tüm dünyaya ihraç edilmeye başlamıştır. Bu kediyi sahiplenmek düşünceniz var ise Sibirya Kedisi Özellikleri ve Bakımı hakkında yazdığımız yazıyı mutlaka okumanızı öneriyoruz ve iyi okumalar diliyoruz.

Başka Kedilerle Geçinme İyi
Çocuklarla Geçinme İyi
Dikkat ve İlgi İyi
Konuşkanlık Düşük
Oyunculuk Düşük
Avcılık Düşük
Aktivite Orta
Bağımsızlık Düşük

 

Sibirya Kedisi Özellikleri

Karakteri: Sıcakkanlı ve sahibine fazlasıyla sadık,
Tüy Yapısı : Uzun tüy aynı zamanda kabarık bir yapı
Kulak Yapısı: Normal
Gövde: Sert ve kaslı
Kuyruk: Çok tüylü ve orta boy
Kilo: 4 – 8 kg

Sibirya kedisinin birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri size tane tane ve anlaşılır bir şekilde anlatmak için bir liste haline getirdik. Listemizi dikkatli bir şekilde okuyarak bu ırk hakkında daha iyi bir bilgi alabilirsiniz.

  • Doğal mutasyonlar sonucu ortaya çıkmıştır. Bur ırk gayet sağlıklı bir yapıdadır.
  • Tüy yapısının kalın ve kabarık olması sebebiyle en zorlu kış hava şartlarında üşümeye yönelik kendini korur.
  • Sibirya’nın dağlık alanlarında yetişmesi sebebiyle tırmanma gücü çok iyi derecededir.
  • Göl içerisinde kürekleme yüzme şekliyle çok iyi işler çıkarabilir.
  • Diğer kedi ırklarının genel olarak sudan pek hoşlanmadığını düşünürsek bu ırk onlara göre suya tam anlamıyla bayılmaktadır.
  • Sağlıklı bir yapısı bulunan Sibirya kedisinin kilosu yukarıda da belirtildiği gibi 4 ile 8 kg arasında değişmektedir.
  • Diğer kedilere nazaran gayet büyük bir yapısı bulunmaktadır.
  • Bu ırkın olgunlaşma evresi 5 yaşına kadar yavaş bir şekilde devam etmektedir. Yavaş olması sebebiyle 5 yaşına kadar sürüyor.
  • Bakımı oldukça iyi yapılmış bir Sibirya kedisinin ortalama ömrü 15 yılı bulmaktadır.
  • Özellikle küçük çocuklar olmak üzere insanlar ile arası gayet iyidir.

 

Sibirya Kedisi Karakteri

Bu türün değişkenliği çok büyüktür. Doğu Sibirya'daki bengal kedileri Endonezya Adaları'ndankilerden oldukça farklı görünürler. Güneyde ana renk leoparlarınki gibi sarımsıyken buna karşın kuzeyde boz kahverengidir. Vücut siyah lekelerle kaplı olup, kafasında siyah şeritler bulunur. Bu lekeler kuzey populasyonunda iri rozetler halindeyken güney bengal kedilerinde küçük benekler şeklindedir. Büyüklüğü, 45 cm vücut boyu ve 20 cm kuyruk uzunluğu (Java) ile 60 cm vücut boyu ve 40 cm kuyruk uzunluğu (Sibirya) arasında değişir. Sibirya kedisi daima suya yakın yaşar. Bunun dışında habitattan başka özel bir talebi yoktur. Tropik yağmur ormanları gibi iğne yapraklı ormanlar, bozkırlar ve dağlar da mekanlarıdır. Yerleşim yerlerinin yakınına gelmekten çekinmeyip, kimi zaman tarlalarda dolaşır. Dağılımı, Güney Sibirya Amur Nehri bölgesinden, Kore ve Çin üzerinden Hindistan, Pakistan ve Endonezya'ya kadar uzanır. Bengal kedisi, Quelpart, Tsushima, Tayvan, Hainan, Sumatra, Java, Borneo, Bali, Lombok adalarında ve merkezi Filipinler'in birkaç adasında yaşar. Bu bölgede, kimi zaman kendi başına bağımsız tür olarak tanımlanan çok sayıda alt türe ayrılır.

 

Sibirya Kedisi Bakımı

Sibirya kedisi, geceleri faal tek başına dolaşan bir hayvan olup, gündüzleri ağaç kovuklarında ya da kaya yarıklarında uyur. Genelde yerde hareket etse de çok iyi de tırmanabilir. Sibirya kedisi sudan korkmayıp, engellerden geçmek veya balık avlamak için yüzer. Bu anlamda Sibirya kedisi, kıyıya yakın küçük adacıklarda yerleşim kurabilir. Avları arasında fareler, tavşanlar, kuşlar, böcekler, sürüngenler ve balıklar ile yengeçler bulunur. Sibirya kedisi, en başta Çin'de olmak üzere kürkü yüzünden avlanır. Avrupa'da kürkü artık ithal edilmezken, hala büyük bir sayıda kürk Japonya'ya sevk edilir. Sibirya kedisinin tamamı tehdit altında değilken yine de bölgesel olarak çok seyrekleşmiştir.

Haber Yorumları