İngiliz Cocker Spaniel Özellikleri ve Bakımı

6 Temmuz 2020
İngiliz Cocker Spaniel Özellikleri ve Bakımı

İngiliz Cocker Spaniel, bir av köpeği cinsi. Etkin, iyi huylu, spor köpeğidir. standing well up at the withers and compactly built. "Alan" veya "çalışma" cocker'ları ve "gösteri" cocker'ları vardır. Birkaç spaniel çeşidinden biridir ve Field Spaniel ve İngiliz Springer Spaniel'in işçi köpek formuna yakın olmasına rağmen bir miktar Amerikan kuzeni Amerikan Cocker Spaniel'e benzer. ABD dışında, bu cins genellikle kısaca Cocker Spaniel olarak bilinirken ABD'de ise Amerikan Cocker Spaniel olarak bilinir. Cocker sözcüğü çoğunlukla çulluk (woodcock) avlamak için kullanılmalarından kaynaklanmaktadır.

Enerji Düzeyi Orta
Egzersiz İhtiyacı Orta
Oyunculuk Çok İyi
Başka Köpeklerle Geçinme Çok İyi
Başka Hayvanlarla Geçinme Çok İyi
Çocuklarla Anlaşma İyi
Yabancılara Davranış İyi
Koruma İyi
Eğitilebilirlik Düzeyi Düşük

İngiliz Cocker Spaniel Genel Özellikleri

Yaşam Süresi: 12/15 yıl

Köken: İngiliz

Ağırlık: Erkek: 13-16 kg Dişi: 12-15 kg

Boy: Erkek: 38-43 cm Dişi: 36-41 cm

Kullanım: Av ve Bekçi Köpeği

  • Zeki ve çabuk öğrenen bu köpekleri eğitmek çok kolaydır.
  • Sahibini mutlu etmeye çok hevesli olduğundan eğitilmesi ve komutları öğrenmesi de kolay olur.
  • Özellikle ödül maması kullanılarak yapılan pozitif eğitimlerde çok başarılıdır.
  • Sert eğitimler, cezalandırma ve olumsuz yaklaşımlar kötü sonuç verir.
  • Bu ırk sahibini sevmeli ve sahibine saygı duymalı ama kesinlikle korkmamalıdır.
  • Bir Cocker’ı eve geldiği ilk andan itibaren eğitmeye başlamalısınız.
  • Bu ırk çok çekingen veya agresif olma eğiliminde olduğu için erken sosyalleştirilmeli ve eğitiminde tutarlı olunmalıdır.
  • Koruyucu aşıları tamamlanıncaya kadar kontrollü olarak insanlarla sosyalleşmesi için günlük gezintilerinizi kalabalığın fazla olduğu parkları tercih ederek yapmanız faydalı olacaktır.
  • Doğası gereği avcı olan bu köpekler bazen gördüğü bir şey veya duyduğu bir ses nedeniyle bir anda yerinden fırlayarak uzaklaşabilir.
  • Tehlikeli ve üzücü bir durum yaşamamak için çok erken yaştan itibaren tutarlı ve kararlı bir şekilde “dur” komutu iyi öğretilmelidir.
  • Bunun yanı sıra, kapalı bir alan da değilse mutlaka tasma ile gezdirilmelidir.
  • Yabancılara karşı mesafeli bir şekilde eğitildiği takdirde iyi bir bekçi köpeği olabilir.

İngiliz Cocker Spaniel Karakteri

Sıcak ve soğuk havalara adapte olabilen bu ırk, orta derecede tüy döker ancak çift tabakalı tüy yapısı nedeniyle haftada en az 2 veya 3 kez fırçalanması gerekir. Vücudunu kaplayan tüylerin bir kısmı yumuşak ve ipeksidir, bir bölümü ise gür, yünsü yapıda ve dalgalı olabilmektedir. Bu yapıda olan tüyler özellikle kıtıklaşma eğiliminde olduğundan eğer mümkünse her gün fırçalanması çok daha iyi olur. Tüy bakımı yaparken mutlaka kulak ve pati tüyleri kesilmelidir. Özellikle her yemek sırasında mama kabına giren uzun kulaklarının tüylerinin kısaltılması çok önemlidir. En az ayda bir kez kuyruk çevresi, arka bacaklar, pati, kulak ve yüz tüylerinin kısaltılması gereklidir. Yılda 3 – 4 kez tıraş ihtiyacı olan bu ırkın 1,5- 2 ayda bir banyo yapması iyi olur. Eğer banyo yaptırma imkanınız kısıtlı ise temizlik amaçlı olarak köpük veya kuru şampuan kullanılması da yeterli olabilir. Tüy bakımının yanı sıra tüm köpeklerde olduğu gibi diş fırçalamak ve tırnak kesmek gibi genel bakım ihtiyaçları da vardır. Ayakları konusunda hassas olan cocker yavru iken, patilerini sık sık tutmanız ve ağız kontrollerine erkenden alıştırmanız ileri dönemlerde rahat etmenizi sağlayacaktır.

İngiliz Cocker Spaniel Bakımı

Cockerların bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri egzersizlerin yaşa göre düzenlenmesidir. Kademeli olarak artırılan egzersiz seviyeleri, büyük ölçüde kemik ve eklemlerin hasar görmesini önler ve bu sayede ırkın yatkın olduğu kalça çıkığı veya diz kapağı çıkığı gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Bu amaçla 8 haftalıktan itibaren sabah ve akşam 15 – 20 dakikayı aşmayan oyunlar oynanmalı ve sosyalleşme sağlanmalıdır. Ayrıca bu dönemde mümkün olduğunca uzun koşu ve yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. 4 aylık olduktan sonra sabah ve akşam olacak şekilde toplamda 700-800 metrelik kısa yürüyüşlere başlanabilir. 6 aylık olduktan sonra yürüyüşlerin süresi yine aynı olmak kaydı ile açık alanda topla oynamak gibi küçük egzersizler de yaptırılabilir. Cocker’ınız 1 yaşını aştıktan sonra onu daha uzun süren ve kademeli olarak artan yürüyüşlere ve egzersizlere başlatabilirsiniz. Bu kontrollü program, köpeğinizin kemik ve eklemelerinin iyi gelişmesine ve bu dönemde bir hasar görmesine engel olacağından ileri yaşlarda sorunsuz bir hayat sürmesini sağlayacaktır.

 

Haber Yorumları